Bakmeesters West-Vlaanderen

Een koekje van eigen deeg: de Pekkerskoek

21/08/2019

Een knap staaltje Izegems vakmanschap


Het West-Vlaamse landschap herbergt talloze smakelijke en unieke streekproducten: ambachtelijke creaties waar telkens een boeiend verhaal achter schuilt. Dit puur vakmanschap vinden we ook bij Bakmeester Dierickx-Visschers te Izegem waar je terecht kan voor een heerlijke ‘Pekkerskoek’. Wij zochten bakker Jan op om de historie achter deze koffiekoek in de vorm van een hoefijzer te ontdekken. Een fascinerend gesprek…

Goedemiddag Jan, buiten en in jouw bakkerij prijkt het Bakmeester logo. Een erkenning waar je trots op bent? ​

Jan: “Ik heb alle respect voor dit soort initiatieven: deze imago-gerichte campagnes zijn voordelig voor alle bakkers.
Het Bakmeester label kadert in een actie waar een mooie visie achter schuilt.”


Bakmeester Jan Izegem


Hoe onderscheidt een Bakmeester als jezelf zich van de grootwarenhuizen? 

“Naast een persoonlijke aanpak is er de eerlijkheid op vlak van zowel reclame als producten. We produceren alles ambachtelijk én ter plaatse. Grootwarenhuizen zijn minder oprecht: ze verkopen veel ‘quatsch’ rond behaalde gezondheidsquota, enz. Bij ons vind je kwaliteitsproducten. We zetten misschien minder in op reclame, maar dat is niet nodig: bij een Bakmeester beleef je het essentiële: h(eerlijke) producten”, vertelt Jan.  

 

We volgen - als echte stielmannen - de klassieke recepturen: hier geen voorgebakken producten!Jan: “Bij de Bakmeester in je buurt koop je wat je nodig hebt - ja dikwijls wel eens een extra taartje… Maar toch: Je koopt geen overbodige producten die uiteindelijk toch in de vuilbak belanden. Daarnaast volgen we - als echte stielmannen - de klassieke recepturen: hier geen voorgebakken producten! Enkel overheerlijke, ter plekke vervaardigde producten.” 


Klanten genieten dankzij jou van de Izegemse Pekkerskoek. Welk verhaal schuilt achter deze creatie?​

“De oorsprong van de Pekkerskoek vinden we begin de jaren 90. Izegem staat ook bekend als de Pekkersstad: men gebruikte vroeger pek om de haren in te drenken die uiteindelijk mooie schoenen vormden. De pek diende ook om borstelharen vast te zetten in het hout van borstels.
Nadien ‘pekten’ de arbeiders tot laat in de nacht… Met een beetje geluk - vandaar het hoefijzer - stond moeder de vrouw hen ’s nachts niet op te wachten met de deegrol. Om hen een koekje van eigen deeg te geven…”, lacht Jan.

Bakmeester Jan en dochter Izegem


Heeft de bakkerij een sterke link met Izegem?

“We hebben een hele sterke band met de ‘stad van borstels en schoenen’: zo werd ik onlangs nog verkozen in de gemeentelijke politiek”, vertelt Jan trots.   


Waarom koos jij voor de bakkersstiel?

Jan: “Na mijn middelbare studies wetenschappelijke A was ik van plan om als officier op de lange omvaart mee te varen: helaas ging dit verhaal niet door. Gezien ik opgroeide in een warm nest van zelfstandigen, leek een eigen onderneming dus de logische carrière-stap. Toch ging ik op mijn 18 volledig voor de bakkersstiel, met heel wat familiaal protest tot gevolg. Ik volgde twee jaar opleiding en leerde daarna de kneepjes van het bakkersvak in enkele mooie zaken. En hoewel mijn vader nogal pissig reageerde, plooide ik zeker niet”, lacht Jan.

 

Bakker is een mooi, creatief en veelzijdig beroep“Op mijn zestigste kondig ik vol trots aan dat ik dit beroep met liefde uitvoer: het is een mooi, creatief en veelzijdig beroep. Ik geef dit graag mee aan de jeugd: kies voor de bakkersstiel en je hebt een prachtige ambacht waar je veel over kan vertellen. De opvolging is alvast gegarandeerd: op maandag 19 augustus zag kleinzoon Alex het levenslicht. Een serieus ‘broodje’ van 4440 gram en een Bakmeester in wording? Wie weet…”, sluit Jan af.   

Bakmeester Jan glundert. 

Met een drietal Pekkerskoeken op zak vertrekken we huiswaarts. 

Om te smullen. En te genieten van deze ambachtelijke creaties. 

 

Zelf ook lid worden?


Als lid van Bakmeesters West-Vlaanderen, geniet je van heel wat voordelen.

Word hier lid

 

Heerlijke (streek)producten proeven bij een Bakmeester in jouw buurt? 


Vind hem/haar hier