Bakmeesters West-Vlaanderen

Baguette niet te bruin

21/06/2022
 Is stokbrood een Franse uitvinding? 
 
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neen, stokbrood is niet in Frankrijk uitgevonden. De bereidingswijze stamt uit het Oostenrijk van de 19de eeuw. Daarom wordt  een stokbrood in Frankrijk wel eens ‘pain Viennois’ of ‘Weens brood’ genoemd. 
 
Vanwaar komt de naam? 
 
‘Baguette’ betekent ‘stokje’, dus een stokbrood heet zo omdat het lang en dun is, en op een stokje lijkt? Alweer, neen. In de 19de eeuw werd stokbrood gebakken door het deeg in een sliert om een stok te draaien. De stok werd boven het vuur geplaatst om het deeg te bakken. 
 
Soorten stokbroden
 
- Petit pain: de mini-versie van een stokbrood; net hetzelfde alleen een beetje korter. 
 
- Flûte of fluit: de zwaardere tegenhanger van de baguette. Dubbel zo breed, dubbel zo lekker. 
 
Drie verhalen over de oorsprong van de baguette
 
Over het precieze ontstaan van de baguette doen de wildste verhalen de ronde. Welke de juiste is laten we aan jou over.
 
De baguettte zou ontstaan zijn tijdens de oorlogen van Napoleon Bonaparte. Een lang brood was voor de Franse troepen gemakkelijker te vervoeren. Er zijn zelfs geruchten dat de stokbroden in de broekspijpen werden gestopt. Smakelijk!  
 
Een tweede verhaal beweert dat het Franse bakkers werd verboden om voor 4 uur ’s ochtends te bakken. De bakkers vonden een brood uit dat niet veel tijd nodig had om te rijzen, zo ontstond de baguette. 
 
Een derde verhaal is het bekendste in Frankrijk. De baguette zou ontstaan zijn tijdens de aanleg van de Parijse metro. Dat moet een turbulente periode geweest zijn, met veel geweld onder de werkers. De arbeiders wilden een brood dat ze niet met een mes moesten snijden. Een baguette konden ze simpelweg met hun handen breken. Hierdoor waren er minder messen in omloop en zou het ondergrondse geweld flink afgenomen zijn. 
 
Laat ons de stok in tweeën breken en zeggen dat de waarheid ergens in het midden ligt.