Bakmeesters West-Vlaanderen

Nieuws

Nieuws, weetjes, tips van je bakker. Om te lezen of te maken, maar je vooral te laten smaken. Lees- en bakplezier gegarandeerd. Om duimen en vingers bij af te likken.

De heerlijke historie van chocolade

De heerlijke historie van chocolade

07/07/2022

Vandaag is het Internationale Dag van de Chocolade! Tijd om onze tanden te zetten in de geschiedenis van ’s werelds favoriete tussendoortje.

Lees meer
Baguette niet te bruin

Baguette niet te bruin

21/06/2022

Wie Frankrijk zegt, denkt aan de typische Franse baguette. Naast kaas en wijn, hét nationaal symbool. Maar wat weten we eigenlijk allemaal over die baguette? Tijd voor een knapperig stukje geschiedenis!

Lees meer
Ronduit heerlijk!

Ronduit heerlijk!

03/06/2022

Iedere eerste vrijdag van juni is het National Donut Day. Hoog tijd voor een stukje geschiedenis over deze overzeese heerlijkheid.

Lees meer
Rijzende prijzen

Rijzende prijzen

18/05/2022

Crisis alom. Ook de Vlaamse bakkers hebben het moeilijk. In het afgelopen jaar is de prijs van het brood aanzienlijk gestegen, een rechtstreeks gevolg van de stijging van de grondstofprijzen en de energiekost. Veel bakkers waren genoodzaakt om hun prijzen aan te passen om uit de kosten te geraken. Omdat die maatregel voor sommigen niet volstond, werd na verloop van tijd bij een aantal bakkers zelfs een tweede prijsstijging doorgevoerd.

Lees meer
Viva il gelato: Europese Dag van het Ambachtelijk Ijs!

Viva il gelato: Europese Dag van het Ambachtelijk Ijs!

24/03/2022

Sinds 2012 heeft het Europees Parlement besloten een dag te wijten aan ambachtelijk ijs. Deze dag is 24 maart! Maar waarom kiezen ze een speciale dag voor ambachtelijk ijs? Niet alleen omdat het zo ontzettend lekker is, niet omdat ze daar in het Europees Parlement heel graag ijsjes eten. Dit deden ze wél om de belangrijke continentale industrie te stimuleren en in leven te houden.

Lees meer
Kersentaart dag: Waarom (niet)?

Kersentaart dag: Waarom (niet)?

18/02/2022

Een dag gewijd aan kersentaart? Wie zegt daar nu nee tegen! Deze klassieker onder de taarten smaakt altijd. Deze taart is razend populair in Amerika, waar de “cherry pie” een echte traditie is. Maar hoe komt dat nu?

Lees meer
Ambachtelijk brood, van graan tot brood

Ambachtelijk brood, van graan tot brood

10/02/2022

Ambachtelijk brood is niet zomaar brood. Een ambachtelijke, warme bakker bezorgt je niet alleen een lekker brood, maar verwerkt dit met veel liefde en respect voor de ingrediënten en de stiel. Benieuwd hoe jouw Bakmeester zijn product van graan tot brood maakt? Ontdek het hier.

Lees meer
Kraakt het dan smaakt het. Leve de croissant.

Kraakt het dan smaakt het. Leve de croissant.

30/01/2022

Het is de boter die het hem doet. Overheerlijke croissants mogen niet ontbreken bij een uitgebreid ontbijt voor snoepers.

Lees meer
Chocolade bewaart best lang. Niet alles moet direct op.

Chocolade bewaart best lang. Niet alles moet direct op.

21/01/2022

Veel chocolade in huis, wat doe je ermee? Alles direct opeten? Chocolade bewaren, daarover informeren we je in deze blog. Want chocolade bewaren, het kan. Lang zelfs. Zo geniet je er langer van ook.

Lees meer
Een discrete helper van de Sint

Een discrete helper van de Sint

06/12/2021

Zo mag je onze Bakmeesters ongetwijfeld noemen. Een partnerschap dat al jaren meegaat, maar waar we discreet over blijven. Tot nu.

Lees meer
Ons beetje mmmagie brengt overal smaak.

Ons beetje mmmagie brengt overal smaak.

18/11/2021

In Vlaanderen vormt de Week van de Smaak al een goed handvol jaren een smakelijke themaweek. Dit jaar is het niet anders. En met het thema “De Smaak van Geluk”, dan denk je toch onmiddellijk aan de warme bakker, of niet dan? 18 tot 28 november.

Lees meer
West-Vlaanderen, waar Sinterklaas thuiskomt

West-Vlaanderen, waar Sinterklaas thuiskomt

04/11/2021

Klaaskoeken, peirdekoeken, klaaispeirden … In de provincie krijgen ze verschillende namen, maar we weten allemaal waarover het gaat. De op en top West-Vlaamse klassieker, het koekepeird. Ga ze maar eens zoeken in andere provincies. We wensen je veel succes.

Lees meer
Hoe lekker kan de herfst smaken

Hoe lekker kan de herfst smaken

01/10/2021

Oktober voelt al echt als herfst. Herfst- en winterkleren komen weer boven. Menu’s in bistro’s en restaurants veranderen. Ook je bakker is klaar voor de herfst. Zijn brood, banket ander lekkers, krijgt een vleugje herfst mee. Herfstvruchten worden verwerkt in eigen creaties of vormen een bron van inspiratie voor iets heerlijks.

Lees meer
Met een gezonde brooddoos weer naar school

Met een gezonde brooddoos weer naar school

31/08/2021

Gebeurde het in het verleden al dat je kind met een halflege boterhamdoos thuiskwam van school? Vermijd voedselverspilling en maak van die lunchbox een gevarieerde, gezonde box vol lekkers en meer. Onze tips maken het je al een stuk makkelijker, zelfs wanneer je weinig tijd hebt tijdens de ochtendrush.

Lees meer
Wat zijn de populairste gerechten voor Kerst?

Wat zijn de populairste gerechten voor Kerst?

09/12/2020

Mocht Erik Van Looy in de finale van de Slimste Mens de volgende vraag stellen, wat zou jij dan antwoorden? Kalkoen, varkenshaasje, boontjes in spek gerold, kroketten en een garnalencocktail? En dat op de site van de Bakmeesters.

Lees meer
Het snoep van de Sint. Niet zomaar snoep.

Het snoep van de Sint. Niet zomaar snoep.

01/12/2020

Letterkoekjes, chocolademunten, speculoos, figuurtjes in marsepein, pepernoten … Ze horen bij Sinterklaas als Frank bij Simonneke. In de sinterklaasperiode worden ze ook gretig rondgestrooid om de kleinste kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen. Maar waarom zijn het nu net die typische dingen die je Bakmeester jaarlijks ambachtelijk bereidt?

Lees meer
Ontbijt, gezond en toch om van te smullen? Zeker met deze 3 eenvoudige tips.

Ontbijt, gezond en toch om van te smullen? Zeker met deze 3 eenvoudige tips.

24/11/2020

Hoor je het je ma nog zeggen: “Ge moet ontbijten, ’t is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Veel mensen hebben hun excuses waarom ze ’s morgens niet ontbijten. Toch blijft het belangrijk om ’s morgens voldoende energie te tanken, wil je actief de dag door komen.

Lees meer
Chocolade gezond?

Chocolade gezond?

28/09/2020

In de vorm van een sierlijke paashaas of heerlijke praline. Op je boterham of verborgen in een chocoladekoek. Bij je Bakmeester in de buurt ben je omringd door chocolade. Het zoete goud… Volgens sommigen een aanslag op de tanden. Voor anderen een middel om langer te leven. Maar hoe gezond is chocolade nu eigenlijk? Wij proefden én onderzochten.

Lees meer
Een smakelijke daguitstap tijdens jouw verlof?

Een smakelijke daguitstap tijdens jouw verlof?

29/07/2020

Slaat de verveling toe tijdens jouw staycation? Trek er dan eens op uit. Op culinaire ontdekkingstocht doorheen het West-Vlaamse landschap.

Lees meer
Elk ijsje is een reisje

Elk ijsje is een reisje

16/06/2020

Veel volk herontdekte de voorbije maanden wandelen als een fijne hobby. Blijven doen! Zo geef je jezelf en je kinderen een héél goeie reden om even te pauzeren bij de bakker. Niks mis met jezelf te belonen na een inspanning. En wat smaakt nu beter dan een ambachtelijk bereid ijsje? Inderdaad, niks.

Lees meer
Een Mmmagische staycation

Een Mmmagische staycation

28/05/2020

We trekken deze zomer waarschijnlijk massaal richting Costa Veranda. Geen probleem want je kan ook je eigen woning omtoveren tot een all-in resort. De Bakmeester in je buurt zorgt voor het overheerlijke ontbijtbuffet, de lekkere picknick bij het zwembad en de tafel vol zoete desserts.

Lees meer
Het ideale moederdagcadeau?

Het ideale moederdagcadeau?

30/04/2020

Op zondag 10 mei zetten we moederlief, moedertje, mama … in de bloemetjes. Moederdag is het moment om de persoon die je op deze wereld zette even in de spotlights te plaatsen. Onze tip? Nu de meeste winkels nog even gesloten blijven, sturen we je graag richting een Bakmeester dicht bij jou.

Lees meer
Brood en spelen, euh, sporten

Brood en spelen, euh, sporten

05/04/2020

Veel lopers, wandelaars, fietsers tegenwoordig. Veel spelende ouders met hun kinderen. Allemaal dingen die honger doen krijgen. En brood past perfect in een gezond en gevarieerd dieet.

Lees meer
Brood laat je dromen (en ook even buiten komen)

Brood laat je dromen (en ook even buiten komen)

24/03/2020

#blijfinuwkot, maar eten moet iedereen en waar haal je je brood nu beter dan bij je Bakmeester in de buurt? Het doet je goed. Om meer dan één reden. Tijd voor wat MMMagie. Nu zeker.

Lees meer
Je brood bewaren, hoe doe je dat nu het best?

Je brood bewaren, hoe doe je dat nu het best?

02/03/2020

Niet natuurlijk. Je eet het gewoon smakelijk op en koopt ’s anderendaags een kraakvers. Da’s natuurlijk in een ideale wereld. We geven je hier alvast enkele tips mee om je brood langer vers te houden, beter te kunnen bewaren.

Lees meer
Een koekje van eigen deeg: de Pekkerskoek

Een koekje van eigen deeg: de Pekkerskoek

21/08/2019

Het West-Vlaamse landschap herbergt talloze smakelijke en unieke streekproducten: ontdek hier de historie achter de Izegemse Pekkerskoek.

Lees meer
Start de dag goed

Start de dag goed

08/05/2019

Iedereen weet het: een goed, gezond ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar waarom zijn die boterhammen ’s morgens zo cruciaal? Je ontdekt het op onze blog.

Lees meer
Kiezen voor de bakkersstiel

Kiezen voor de bakkersstiel

31/01/2019

“Een warme bakker moet altijd om middernacht uit zijn bed”: één van de vele clichés die de ronde doen. Dankzij de nieuwste technologieën kan een bakker starten met bakken 2,5 à 3 uur voor hij zijn winkel opent.

Lees meer
De oorsprong van de croissant

De oorsprong van de croissant

19/12/2018

Iedereen geniet wel eens van een heerlijke croissant op zondagochtend. Het broodje van bladerdeeg in de vorm van een halve maan is een echte ontbijtklassieker. Van waar komt de naam croissant? En waaraan herken je een echte croissant? We geven graag meer uitleg.

Lees meer
Week van de Smaak 2018

Week van de Smaak 2018

15/11/2018

Van 15 tot en met 25 november staat tijdens de twaalfde editie van Week van de Smaak ‘Gezond-tijd’ centraal. Tijdens deze culinaire week staan we samen stil bij onze gezondheid en voeding. De Bakmeesters helpen je alvast op de goede weg met een gezond, ambachtelijk ontbijt.

Lees meer
Bakmeesters West-Vlaanderen in de media

Bakmeesters West-Vlaanderen in de media

28/09/2018

Na een succesvolle interne lancering vorige week, duurde het niet lang voor de nationale media het nieuws van de Bakmeesters oppikte. In het Nieuwsblad verschenen enkele boeiende artikels waarin de Bakmeesters West-Vlaanderen het woord nemen.

Lees meer
Olympisch lekker gebak

Olympisch lekker gebak

30/11/-0001

Ons gebak is om door een ringetje te halen. En wil de Olympische vlag nu wel geen 5 ringen hebben. In deze blog toveren we 5 Olympische taartjes tevoorschijn waarmee je ongetwijfeld de gouden medaille wint. Aan de lijn, klaar …

Lees meer