De heerlijke historie van chocolade
07/07/2022Vandaag is het Internationale Dag van de Chocolade! Tijd om onze tanden te zetten in de geschiedenis van ’s werelds favoriete tussendoortje.
Lees meerNieuws, weetjes, tips van je bakker. Om te lezen of te maken, maar je vooral te laten smaken. Lees- en bakplezier gegarandeerd. Om duimen en vingers bij af te likken.
Vandaag is het Internationale Dag van de Chocolade! Tijd om onze tanden te zetten in de geschiedenis van ’s werelds favoriete tussendoortje.
Lees meerWie Frankrijk zegt, denkt aan de typische Franse baguette. Naast kaas en wijn, hét nationaal symbool. Maar wat weten we eigenlijk allemaal over die baguette? Tijd voor een knapperig stukje geschiedenis!
Lees meerIedere eerste vrijdag van juni is het National Donut Day. Hoog tijd voor een stukje geschiedenis over deze overzeese heerlijkheid.
Lees meerCrisis alom. Ook de Vlaamse bakkers hebben het moeilijk. In het afgelopen jaar is de prijs van het brood aanzienlijk gestegen, een rechtstreeks gevolg van de stijging van de grondstofprijzen en de energiekost. Veel bakkers waren genoodzaakt om hun prijzen aan te passen om uit de kosten te geraken. Omdat die maatregel voor sommigen niet volstond, werd na verloop van tijd bij een aantal bakkers zelfs een tweede prijsstijging doorgevoerd.
Lees meerSinds 2012 heeft het Europees Parlement besloten een dag te wijten aan ambachtelijk ijs. Deze dag is 24 maart! Maar waarom kiezen ze een speciale dag voor ambachtelijk ijs? Niet alleen omdat het zo ontzettend lekker is, niet omdat ze daar in het Europees Parlement heel graag ijsjes eten. Dit deden ze wél om de belangrijke continentale industrie te stimuleren en in leven te houden.
Lees meerEen dag gewijd aan kersentaart? Wie zegt daar nu nee tegen! Deze klassieker onder de taarten smaakt altijd. Deze taart is razend populair in Amerika, waar de “cherry pie” een echte traditie is. Maar hoe komt dat nu?
Lees meerAmbachtelijk brood is niet zomaar brood. Een ambachtelijke, warme bakker bezorgt je niet alleen een lekker brood, maar verwerkt dit met veel liefde en respect voor de ingrediënten en de stiel. Benieuwd hoe jouw Bakmeester zijn product van graan tot brood maakt? Ontdek het hier.
Lees meerHet is de boter die het hem doet. Overheerlijke croissants mogen niet ontbreken bij een uitgebreid ontbijt voor snoepers.
Lees meerVeel chocolade in huis, wat doe je ermee? Alles direct opeten? Chocolade bewaren, daarover informeren we je in deze blog. Want chocolade bewaren, het kan. Lang zelfs. Zo geniet je er langer van ook.
Lees meerZo mag je onze Bakmeesters ongetwijfeld noemen. Een partnerschap dat al jaren meegaat, maar waar we discreet over blijven. Tot nu.
Lees meerIn Vlaanderen vormt de Week van de Smaak al een goed handvol jaren een smakelijke themaweek. Dit jaar is het niet anders. En met het thema “De Smaak van Geluk”, dan denk je toch onmiddellijk aan de warme bakker, of niet dan? 18 tot 28 november.
Lees meerKlaaskoeken, peirdekoeken, klaaispeirden … In de provincie krijgen ze verschillende namen, maar we weten allemaal waarover het gaat. De op en top West-Vlaamse klassieker, het koekepeird. Ga ze maar eens zoeken in andere provincies. We wensen je veel succes.
Lees meerOktober voelt al echt als herfst. Herfst- en winterkleren komen weer boven. Menu’s in bistro’s en restaurants veranderen. Ook je bakker is klaar voor de herfst. Zijn brood, banket ander lekkers, krijgt een vleugje herfst mee. Herfstvruchten worden verwerkt in eigen creaties of vormen een bron van inspiratie voor iets heerlijks.
Lees meerGebeurde het in het verleden al dat je kind met een halflege boterhamdoos thuiskwam van school? Vermijd voedselverspilling en maak van die lunchbox een gevarieerde, gezonde box vol lekkers en meer. Onze tips maken het je al een stuk makkelijker, zelfs wanneer je weinig tijd hebt tijdens de ochtendrush.
Lees meerMocht Erik Van Looy in de finale van de Slimste Mens de volgende vraag stellen, wat zou jij dan antwoorden? Kalkoen, varkenshaasje, boontjes in spek gerold, kroketten en een garnalencocktail? En dat op de site van de Bakmeesters.
Lees meerLetterkoekjes, chocolademunten, speculoos, figuurtjes in marsepein, pepernoten … Ze horen bij Sinterklaas als Frank bij Simonneke. In de sinterklaasperiode worden ze ook gretig rondgestrooid om de kleinste kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen. Maar waarom zijn het nu net die typische dingen die je Bakmeester jaarlijks ambachtelijk bereidt?
Lees meerHoor je het je ma nog zeggen: “Ge moet ontbijten, ’t is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Veel mensen hebben hun excuses waarom ze ’s morgens niet ontbijten. Toch blijft het belangrijk om ’s morgens voldoende energie te tanken, wil je actief de dag door komen.
Lees meerIn de vorm van een sierlijke paashaas of heerlijke praline. Op je boterham of verborgen in een chocoladekoek. Bij je Bakmeester in de buurt ben je omringd door chocolade. Het zoete goud… Volgens sommigen een aanslag op de tanden. Voor anderen een middel om langer te leven. Maar hoe gezond is chocolade nu eigenlijk? Wij proefden én onderzochten.
Lees meerSlaat de verveling toe tijdens jouw staycation? Trek er dan eens op uit. Op culinaire ontdekkingstocht doorheen het West-Vlaamse landschap.
Lees meerVeel volk herontdekte de voorbije maanden wandelen als een fijne hobby. Blijven doen! Zo geef je jezelf en je kinderen een héél goeie reden om even te pauzeren bij de bakker. Niks mis met jezelf te belonen na een inspanning. En wat smaakt nu beter dan een ambachtelijk bereid ijsje? Inderdaad, niks.
Lees meerWe trekken deze zomer waarschijnlijk massaal richting Costa Veranda. Geen probleem want je kan ook je eigen woning omtoveren tot een all-in resort. De Bakmeester in je buurt zorgt voor het overheerlijke ontbijtbuffet, de lekkere picknick bij het zwembad en de tafel vol zoete desserts.
Lees meerOp zondag 10 mei zetten we moederlief, moedertje, mama … in de bloemetjes. Moederdag is het moment om de persoon die je op deze wereld zette even in de spotlights te plaatsen. Onze tip? Nu de meeste winkels nog even gesloten blijven, sturen we je graag richting een Bakmeester dicht bij jou.
Lees meerVeel lopers, wandelaars, fietsers tegenwoordig. Veel spelende ouders met hun kinderen. Allemaal dingen die honger doen krijgen. En brood past perfect in een gezond en gevarieerd dieet.
Lees meer#blijfinuwkot, maar eten moet iedereen en waar haal je je brood nu beter dan bij je Bakmeester in de buurt? Het doet je goed. Om meer dan één reden. Tijd voor wat MMMagie. Nu zeker.
Lees meerNiet natuurlijk. Je eet het gewoon smakelijk op en koopt ’s anderendaags een kraakvers. Da’s natuurlijk in een ideale wereld. We geven je hier alvast enkele tips mee om je brood langer vers te houden, beter te kunnen bewaren.
Lees meerHet West-Vlaamse landschap herbergt talloze smakelijke en unieke streekproducten: ontdek hier de historie achter de Izegemse Pekkerskoek.
Lees meerIedereen weet het: een goed, gezond ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar waarom zijn die boterhammen ’s morgens zo cruciaal? Je ontdekt het op onze blog.
Lees meer“Een warme bakker moet altijd om middernacht uit zijn bed”: één van de vele clichés die de ronde doen. Dankzij de nieuwste technologieën kan een bakker starten met bakken 2,5 à 3 uur voor hij zijn winkel opent.
Lees meerIedereen geniet wel eens van een heerlijke croissant op zondagochtend. Het broodje van bladerdeeg in de vorm van een halve maan is een echte ontbijtklassieker. Van waar komt de naam croissant? En waaraan herken je een echte croissant? We geven graag meer uitleg.
Lees meerVan 15 tot en met 25 november staat tijdens de twaalfde editie van Week van de Smaak ‘Gezond-tijd’ centraal. Tijdens deze culinaire week staan we samen stil bij onze gezondheid en voeding. De Bakmeesters helpen je alvast op de goede weg met een gezond, ambachtelijk ontbijt.
Lees meerNa een succesvolle interne lancering vorige week, duurde het niet lang voor de nationale media het nieuws van de Bakmeesters oppikte. In het Nieuwsblad verschenen enkele boeiende artikels waarin de Bakmeesters West-Vlaanderen het woord nemen.
Lees meerOns gebak is om door een ringetje te halen. En wil de Olympische vlag nu wel geen 5 ringen hebben. In deze blog toveren we 5 Olympische taartjes tevoorschijn waarmee je ongetwijfeld de gouden medaille wint. Aan de lijn, klaar …
Lees meer