Bakmeesters West-Vlaanderen

Brood en spelen, euh, sporten

05/04/2020

Veel lopers, wandelaars, fietsers tegenwoordig. Veel ouders die met hun kinderen spelen. Allemaal dingen die honger doen krijgen. En brood past perfect in een gezond en gevarieerd dieet.  Dat het bijdraagt tot een gezond en slank lichaam ... Mooi meegenomen toch?


Brood ongezond?
Zeg nu zelf, meel, water, gist en zout. Zijn dit zulke ongezonde zaken? Natuurlijk niet. Het gaat erom hoeveel brood je eet. Net zoals met eender wat, geldt ook hier “geniet, maar met mate”. Wanneer je meer “bokes” eet en de ingenomen calorieën niet verbrandt, ja dan … maar dat geldt evengoed voor pasta en consoorten. Bewegen blijft belangrijk. Punt.

Welk brood eet ik het best?
Hoe donkerder het brood, hoe gezonder, gaat ook niet echt op. Het verschil in tint zit hem vooral in hoe de graankorrel wordt verwerkt. Bij volkoren is dat de hele korrel, bij bruinbrood is een deel van de kiemen en zemelen weg en bij witbrood blijft enkel de kern van de korrel over. 
Je broodkeuze maak je dus het best op basis van wat je activiteiten zijn.
Volkoren vult goed. Met minder is je energietank langer gevuld dan met louter witbrood. Daar blijf je van eten omdat het zo lekker zacht weghapt. Zeker die witte boterhammetjes met choco gaan er bij kinderen nog altijd als zoete broodjes in nadat ze gesport hebben. 

Amai mijn darmen
Hoe vezelrijker je brood, dus hoe donkerder, hoe langer je gestel erover doet om het te verwerken. Minder zin om tussendoor te snacken en te snoepen, wat perfect is voor je summerbody.
De meeste mensen hebben die vezels echt wel nodig om de darmflora gezond te houden. Wie minder goed “kan gaan”, die opteert het best voor donkere broodsoorten. Je darmen zeggen je nu al dank je.

Eet maar lekker brood. Als onderdeel van een gevarieerd dieet is het namelijk perfect. Een uur voor een training of wedstrijd kan een wit boterhammetje met gelei nog zeker en vast. De mindere hoeveelheid vezels zal dus geen energie van je lichaam wegnemen voor de vertering ervan.
Geniet vooral van je brood, wees aandachtig voor het beleg dat je erop legt. Daar valt immers veel meer over te zeggen.

Bakmeesters werken nog authentiek en ambachtelijk. Waar vorige generaties groot en sterk door werden, dat kunnen huidige generaties ook nog.