Bakmeesters West-Vlaanderen

Chocolade bewaart best lang. Niet alles moet direct op.

21/01/2022
Chocolade. Wie lust het niet. En elke gelegenheid is gebaat met chocolade. Het jaar rond. Maar veel chocolade in huis, wat doe je ermee? Alles direct opeten? De kinderen zien er geen graten in, maar de buikpijn, daar denken ze niet aan. Chocolade bewaren, daarover informeren we je in deze blog. Want chocolade bewaren, het kan. Lang zelfs. Zo geniet je er langer van ook.

Chocolade bewaart echt lang
Ruw gerekend mag je stellen dat chocolade een jaar bewaart voor hij over datum raakt. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende soorten chocolade. 
Net zoals bij andere lekkernijen geldt: hoe hoger het percentage cacao in de chocolade, hoe langer houdbaar. Ja, sta maar versteld wanneer je leest dat pure chocolade zelfs na bijna 10 jaar nog altijd niet bedorven is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat chocolade trouwens in de noodrantsoenen. Pure chocolade, een caloriebommetje voor noodgevallen.

De juiste temperatuur houdt chocolade het langst lekker
Zo veel mensen, zo veel manieren van chocolade bewaren. De één stopt pralines en chocolade figuren in de koelkast, de ander laat ze voor het grijpen in een mandje open en bloot in huis staan.
De ideale temperatuur voor chocolade is tussen 15 en 20 graden Celsius. En als het even kan, in het donker. Licht, zonlicht op de chocolade zorgt voor temperatuurschommelingen die de smaak beïnvloedt.
Een droge, donkere plek op kamertemperatuur, daar bewaart chocolade het best.

Chocolade in de koelkast?
Niet doen. De kwaliteit van de lekkernij gaat sneller achteruit dan je vermoedt. Je kunt natuurlijk een chocoladeklimaatkast kopen. Het concept is net hetzelfde als zo’n kast voor wijn. De chocolade of andere patisserie bewaart op de juiste temperatuur, trekt geen andere geurtjes aan van producten in de buurt en is vrij van aanslag of condens. Voor een paar honderd euro kun je er al een op de kop tikken. 

Oeps, m’n donkere chocolade is wit geworden
Sakker je ook als je dat stuk chocolade na lang afzien eindelijk wil verorberen en het is wit uitgeslagen? Of erger, je zet pralines op tafel bij bezoek en ze hebben een witte schijn. Te warm, te koud of te vochtig, da’s een van de drie mogelijke oorzaken. Is de chocolade dan “slecht”? Nee hoor, ze zal je gezondheid niet aantasten en ziek zul je er niet van worden. De romige, volle smaak zal minder zijn en het oogt ook niet zo appetijtelijk, maar voor de rest is het wel oké.

Conclusie voor het bewaren van chocolade
Eet hem gewoon op en koop lekker verse chocolade en pralines bij je Bakmeester als je die nodig hebt. Als vakman bewaart de Bakmeester elk product zoals het hoort. Hoe minder toevoegingen, hoe langer de bewaartijd.
Chocolade waarvan je al snoepte bewaar je niet in de open lucht. Dat velletje aluminiumfolie heeft een reden. Een vershoudzakje of wat -folie werkt even goed. Een afgesloten bewaardoosje ook.

Geniet van elk stukje artisanale chocolade dat je eet. Wit, melk of puur. Een welgekomen beloning in een gevarieerd voedingspatroon. Sinterklaas en Pasen zijn de momenten waarop we ons even extra laten gaan. Smakelijk.

Loop eens binnen bij je Bakmeester in de buurt. Hij heeft heel wat interessante tips over zijn overheerlijke aanbod lekkers.
Vind je Bakmeester