Bakmeesters West-Vlaanderen

De heerlijke historie van chocolade

07/07/2022
Chocolade, we krijgen er maar niet genoeg van. 
Wit, bruin of donker, met of zonder nootjes, gevuld of niet. Met rijst of rozijnen, zeezout en karamel. In repen, ijsjes, bonbons of verwerkt in koekjes, taartjes en cakes. Fondues en fonteinen. Aan creativiteit en variatie duidelijk geen gebrek als het over chocolade gaat. 
 
We zijn er zodanig op verlekkerd dat we er sinds 2009 een hele dag aan gewijd hebben. Op 7 juli is het Internationale Dag van de Chocolade, een symbolische datum, want op die dag werd chocolade geïntroduceerd in Europa. Volgens de legende toch. 
 
Tijd om onze tanden te zetten in de geschiedenis van ’s werelds favoriete tussendoortje.
 
Van Mexico
 
De geschiedenis van chocolade begint in het huidige Mexico. Het waren de Azteken die aan het begin van de dertiende eeuw de eerste cacaobonen oogstten en verwerkten in een drankje waar ze geneeskundige krachten aan toeschreven. Enkele eeuwen later prezen de Maya’s op hun beurt chocolade als een godendrank. Het geliefde brouwsel, gemaakt van geroosterde en gemalen cacaobonen vermengd met pepers, water en maïsmeel, werd van de ene pot in de andere overgegoten. Zo ontstond een romige schuimdrank die ‘xocolatl’ werd genoemd, wat zoveel betekent als ‘bitter water’. Chocolade werd al snel heel waardevol, getuige de cacaobonen die na verloop van tijd golden als betaalmiddel. 
 
Naar Spanje
 
Wanneer chocolade z’n intrede deed in Europa is niet precies geweten. Volgens de legende werd chocolade voor het eerst geïntroduceerd in 1528 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés. Cortés zou chocolade ontdekt hebben tijdens een expeditie in Midden-Amerika. Tijdens zijn zoektocht naar goud en rijkdom werd hem een beker chocolade aangeboden door een Azteekse leider. Eénmaal terug in z’n thuisland liet hij z’n landgenoten kennis maken met het drankje. De Spanjaarden vermengden de chocolade met suiker en honing om het drankje dat van nature bitter is zoeter te maken. 
 
Tot in de rest van Europa
 
De Spanjaarden hielden het geheim van hun geliefde zoetigheid bijna een eeuw voor zich. Chocolade werd pas in 1615 in Frankrijk geïntroduceerd toen de Franse koning Lodewijk XIII trouwde met Prinses Anne van Oostenrijk, dochter van Spaanse koning Filips III. Om die unie te vieren werd chocolade geserveerd aan het Franse hof.
 
Naar het Franse voorbeeld dook chocolade een tijdje later op in Engeland in gespecialiseerde ‘chocolate houses’. De trend was ingezet en verspreidde zich onverminderd verder doorheen Europa. Vele landen zetten kort daarna hun eigen cacaoplantaties op in landen rond de evenaar.