Bakmeesters West-Vlaanderen

Kiezen voor de bakkersstiel

31/01/2019

 

"Dankzij de nieuwste technologieën kan een bakker starten met bakken 2,5 à 3 uur voor hij de winkel opent." Bakmeester voorzitter Hendrik Rommelaere hielp in september vorig jaar al enkele clichés die de bakkersronde doen de wereld uit. 

“Een warme bakker moet niet altijd om middernacht uit zijn bed. Tegenwoordig kneed je de dag voordien reeds het brood om het vervolgens in een machine te leggen dat het rijsproces vertraagt", legt Hendrik uit. 
"Er zijn genoeg mogelijkheden voor de moderne, warme bakker om voldoende te slapen."
 

Opleidingen 


De oven vormt het hart van het bakkersatelier.
Daar vindt elke dag Mmmagie plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een heerlijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en meer. Gepassioneerd door al dat lekkers? 
Dan is de opleiding tot bakker iets voor jou.

Wil je zelf proeven van de bakkersstiel?
In West-Vlaanderen bestaan heel wat onderwijsinstellingen en opleidingscentra voor het aanleren van het beroep van brood- en banketbakker, chocoladebewerker en ijsbereider. 

In dé gastronomische school Ter Groene Poorte kan je vanaf de tweede graad terecht in de Bakkerijschool. Gepassioneerde vaklui zetten de lijnen uit en inspireren de jongeren dagelijks.
Jouw toekomst: meesterbakker, toppatissier, meesterchocolatier of chef-patissier.


Bakmeesters Ter Groene Poorte


We spraken met Geert Jonckheere, technisch adviseur Bakkerijschool. 

“Momenteel volgen zo’n 400 leerlingen de opleidingen tot bakker. Enkele jaren geleden kenden we een grote instroom en tegenwoordig blijft het aantal leerlingen stabiel", vertelt Geert.

 

"Het aantal leerlingen blijft stabiel."Of dit het gevolg is van populaire tv-programma’s zoals Bake Off Vlaanderen? Geert: “Op televisie worden de echte hobby bakkers in de spotlights gezet. Eigenlijk komt de werking van een ‘echte bakkerij’ niet aan bod. In Nederland daarentegen heb je veel programma’s waarin je ‘echte bakkers’ aan het werk ziet.”"Het extreme nachtwerk is verleden tijd."Geert merkt ook een duidelijke shift in het werkpatroon van de warme bakker. “Het extreme nachtwerk is verleden tijd en daar bereiden we de leerlingen ook op voor. We leren hen klaar te zijn tegen ’s ochtends en tegelijk ook om het bakwerk te spreiden. Het gedrag van de consument verandert immers ook. Weinig mensen staan nog om 6 uur ’s ochtends te wachten aan de bakkerij voor hun brood. Mensen werken meer, hebben minder tijd en gaan daarom vaak ook ’s middags om brood. We zetten steeds in op de nieuwste technieken en trends zodat de studenten voorbereid zijn op dit soort evoluties”, legt Geert uit. 


Wat zijn tegenwoordig de grootste trends in de bakkerij wereld?

Geert: ‘Twee woorden: smaak  en gezondheid. Smaak en beleving speelt een steeds belangrijke rol voor de klant. Mensen willen kwaliteit proeven. Daarnaast is er de gezondheidshype. Klanten stellen vragen over allergenen, voedingswaarden, enz. Echte passie en ambacht zijn dus nog steeds cruciaal.”
 

Meer info


Bakkerijschool Ter Groene Poorte: https://tergroenepoorte.be 

Ook aan het MSKA Roeselare kan je terecht voor een opleiding tot bakker. Vanaf 12 jaar leer je de bakkersstiel, waarbij de nadruk ligt op vakmanschap, creativiteit en een grondige kennis van het bedrijfsorganisatorisch aspect van het vak.


Bakmeesters opleiding bakker

 

De Bakmeester in jouw buurt


Het beroep van bakker is gevuld met passie en ambacht. 

Dagdagelijks creëert een echte Bakmeester heerlijke producten.
Wil jij genieten van echt, ambachtelijk brood en gebak? 

Vind hier een Bakmeester in jouw buurt.