Bakmeesters West-Vlaanderen

Kraakt het dan smaakt het. Leve de croissant.

30/01/2022
Een gebakje als overwinningssymbool
 
Toen de Ottomanen tijdens hun oorlog met Oostenrijk-Hongarije via een tunnel Wenen wilden binnenvallen, was dat buiten de bakkers gerekend. De tunnel bleek in een bakkerij uit te komen en de bakkers, die sloegen alarm. Dankzij hen werd een ramp vermeden. Om de overwinning te vieren, bedachten de bakkers een gebakje in de vorm van een halve maan. Dat maantje haalden ze vanop de vlag van de vijand. De croissant was geboren. 
Heldhaftig verhaaltje, hé. Straffe kerels die bakkers.
 
Realistischer echter is dat August Zang, Weens zakenman, deze broodjes in Frankrijk introduceerde in zijn viennoiserie, een luxebroodjeszaak. De Fransen pikten deze lekkernij snel op en maakten er een Frans fenomeen van.

Krom of recht.
 
Het zit hem in de boter. Kromme croissants bevatten margarine. Patissiers maakten de croissant met échte roomboter en recht. Zo maakten ze het onderscheid met de croissants ordinaires duidelijk.

 

Caloriebommetje
 
Nee, het aantal calorieën in een roombotercroissant hebben we het niet. Het zijn er voldoende. Maar in een gebalanceerd en gevarieerd dieet hoef je het niet te laten van je tanden eens te zetten in dit broodje. 
Wanneer je een croissant eet, geniet er dan van. Van het kraken als je erin bijt. En de kruimels die je achterlaat, want ja, die horen er gewoon bij.
 
De overheerlijke croissants bij je Bakmeester halen? Dat doe je hier. Je vindt er uiteraard nog ontelbaar veel andere smakelijke, ambachtelijke producten. Loop eens langs.
Croissantjes halen?