Bakmeesters West-Vlaanderen

Rijzende prijzen

18/05/2022

Crisis – Conflict – Corona 

Crisis alom. Ook de Vlaamse bakkers hebben het moeilijk. In het afgelopen jaar is de prijs van het brood aanzienlijk gestegen, een rechtstreeks gevolg van de stijging van de grondstofprijzen en de energiekost. Veel bakkers waren genoodzaakt om hun prijzen aan te passen om uit de kosten te geraken. Omdat die maatregel voor sommigen niet volstond, werd na verloop van tijd bij een aantal bakkers zelfs een tweede prijsstijging doorgevoerd.

Bakkers mogen sinds 2004 zelf bepalen hoeveel ze aanrekenen voor een brood. Er is geen vaste prijs, maar er wordt wel elk jaar een referentie-verkoopprijs opgesteld, de zogenoemde bakkerij-index. Hierin worden de belangrijkste kostprijselementen van een brood opgenomen.


Door de coronacrisis en de oorlog in Oekranië zijn de grondstofprijzen gestegen met 12 procent. Vooral tarwebloem is door het conflict met Rusland fors duurder geworden. Daarboven is de energiekost door een stijging van 258 procent bijna verdrievoudigd. Ook de algemene kosten zijn samen met de productie- en verkoopskosten in vergelijking met vorige jaren gestegen, zij het in mindere mate. 

Dat alles zorgde voor een stevige prijsstijging van 2,40 euro naar 2,80 euro voor een groot brood. Een prijsstijging die de klanten rechtstreeks in de portemonnee treft. En hoewel de consument in veel gevallen begrip kan opbrengen voor de maatregel, zitten veel bakkers verveeld met de situatie. Velen onder hen zijn bang om hun klanten kwijt te raken aan concurrerende bakkerijen of supermarkten. Het gaat hem voor de duidelijkheid niet om winst maken, de prijsstijging is er louter om te kunnen overleven, maar het blijft een gevoelig thema.
 

Komt het voor de bakker?

 
Dat is nog maar de vraag. Het is goed mogelijk dat de prijs van het brood blijft stijgen, misschien wel tot 3 euro voor een groot brood. Prijsstijgingen in de bakkerssector waren tot nu toe altijd definitief. Er gaan wel stemmen op om na de crisis de broodprijs opnieuw te laten zakken. Het gaat tenslotte om een uitzonderlijke en vooral een tijdelijke situatie. 
 
Aan elke crisis komt een eind, ook aan deze. Ondertussen blijft jouw bakker steunen de boodschap. 
 
Een lijst van West-Vlaamse bakkers die jouw steun kunnen gebruiken ontdek je hier https://www.bakmeesters.be/nl/de-bakmeester-in-uw-buurt