Bakmeesters West-Vlaanderen

Wat zijn de populairste gerechten voor Kerst?

09/12/2020
Mocht Erik Van Looy in de finale van  de Slimste Mens de volgende vraag stellen, wat zou jij dan antwoorden? Kalkoen, varkenshaasje, boontjes in spek gerold, kroketten, een garnalencocktail? Allemaal goeie antwoorden, maar  het ultieme antwoord ligt zodanig voor de hand dat je er misschien niet eens aan denkt.

De bûche! De watte?
Wie al enkele decennia meegaat, en hoe meer hoe beter, die heeft ongetwijfeld herinneringen uit zijn vroege kindertijd aan de bûche als dessert. De kerststronk die één van de oudste tradities bij het kerstmaal moet zijn. Dàt en de strijd met broertjes en zusjes om het “Jezeke” in suiker. Van alle taarten die de Bakmeesters kunnen maken, is dit nu niet meteen de meest artistieke. Al is de kerststronk met de jaren wel mee veranderd, gaven creatieve bakkers er een eigen touch aan. 
creatieve bakmeesters vind je hier


De kerststronk met Jezeke op. Een raar taartje.
De bûche de Noël, een klassieker bij ons, in Frankrijk, ja, zelfs in Libanon en Vietnam. In christelijke streken. Ah ja, vandaar het Jezeke. De klassieke stronk ziet er qua vorm en kleur uit als een houtblok, vaak versierd met hulstblaadjes of ander groen. Gele biscuit en gevuld met crème au beurre van chocolade typeren deze oerklassieker. Bakmeesters hebben deze classic en hun hedendaagse varianten erop goed in de vingers.
Ontdek het aanbod snel.

Een houtblok?
Jazeker. Een houtblok. De Germanen vierden hun Joelfeest, het feest dat het langer worden van de dagen aankondigt, de terugkeer van de zon, op hetzelfde moment als de christenen hun Kerstmis. En die Germanen haalden tijdens hun heidens feest een groot houtblok uit de bossen om het te versieren, dan te verbranden en uitbundig te feesten rond het vuur.
Dit rare jaar een échte klassieker als dessert?

En Jezeke?
Het kindeke Jezus op de kerststronk is er gekomen omdat de christenen een manier zochten om de heidense tradities naar christelijke om te buigen. En als je de sterke, Germaanse traditie niet kunt overwinnen, dan voeg je er iets christelijks aan toe en win je toch.

Nog geen honger gekregen van dit lesje geschiedenis? Goed zo.  Je bakmeester heeft een ruim aanbod aan lekkers en daar zit een hedendaagse, geüpdatete versie van de bûche ook bij. Ga nu langs voor je brood, je koeken of taart en het bestellen van je dessert voor Kerst.
Bestel al het lekkers dat je wenst nu

Geniet ervan.