Bakmeesters West-Vlaanderen

West-Vlaanderen, waar Sinterklaas thuiskomt

04/11/2021
Klaaskoeken, een traditie
In West-Vlaanderen en Henegouwen zijn de klaaskoeken een echte traditie. Heerlijke koeken in de vorm van een paard, gemaakt uit sandwichachtig deeg
De grootte is met de jaren wat kleiner geworden en de vorm is uitgebreid naar veel andere vormen, maar sinds jaar en dag is een klaaskoek met goeie boter, gedoopt in warme chocolademelk een traditie. De sinterklaasperiode zou niet compleet zijn zonder deze lekkernijen.
Waar haal jij die van jou?
 
Het succes breidt uit
Waar de klaaskoek vroeger exclusief verbonden was met de Sint, ligt die tijd nu achter ons. Vroeger enkel rond 5 en 6 december bij je bakker, tegenwoordig op verschillende momenten en in verschillende variaties te krijgen. Pasen, Valentijn, de kerstster … altijd wel een reden om dit heerlijke deeg te verorberen.
De klaaskoek smaakt ook naar de Sint. Allé, ’t is te zeggen, het kaneel maakt de klaaskoek net zo uniek.
 


Vanavond wel, schat
Kaneel is naast lekker ook nog eens gezond. Heel wat onderzoek van kaneel wees onder andere volgende zaken uit.
Kaneel houdt je jong. Het werkt ontstekingsremmend en gaat het verouderingsproces tegen. Het brengt verlichting bij een keelontsteking, een verkoudheid en geeft rust aan gevoelige darmen. Deze specerij heeft nog een leuke “bijwerking”, ze warmt namelijk op van binnenuit. Heerlijk toch om het in de winter van binnenuit warm te krijgen. Het helpt trouwens ook tegen hoofdpijn
 
De klaaskoek, velen voelen zich geroepen, je Bakmeester bezorgt ze je nu nog zoals ze in je kindertijd smaakten.
 
Einde. Ik haast me nu naar m’n bakmeester in de buurt. Ik voel een hongertje komen.